Driftstörning 2024-02-18: Just nu har vår leverantör Zaptec en driftstörning, som påverkar många av våra tjänster.  

TeknikFAKTA

Här har vi samlat fakta kring intressanta frågor gällande teknikområdet.

Det finns matnyttig information om den senaste tekniken, trender och de vanligaste termer du kan stöta på när du läser om laddning av fordon.

Våra laddboxar är smarta laddboxar. Det innebär att de alltid är uppkopplade och du som användare har alltid access till din laddbox. Laddboxarna kan anslutas på tre sätt.

4G. Du betalar för ett abonnemang och är alltid uppkopplad mot din box. Ansvaret på att uppkopplingen fungerar ligger hos den som förser dig med abonnemangstjänsten,

WiFi. Du kan ansluta laddboxen till ditt befintliga WiFi. Viktigt att du säkerställer att tillverkarens krav på WiFi efterlevs. Det är kostnadsfritt men ansvaret för att uppkopplingen fungerar ligger hos dig som äger nätverket.

PLC. Detta kan användas där det inte finns täckning för vare sig WiFi eller 4G. PLC använder sig av elnätet för att koppla upp boxen. Det tillkommer installationskostnader för PLC, be om offert.

Finns som tillval för Zaptec GO. Mer information kommer inom kort. 

Den inbyggda energimätaren mäter ständigt husets totala förbrukning, och balanserar – och fördelar – dynamiskt laddboxen efter hur mycket tillgänglig ström som finns i förhållande till huvudsäkringen, tillskillnad från enkel lastbalansering som är en ren effektvakt, och bryter strömmen till din laddbox om maxtillåten ampere uppnås.

Med dynamisk lastbalansering kan du vara trygg i att din bil alltid laddas även om du för tillfället använder mycket ström i din fastighet.

Kort förklarat kan man säga att lastbalanseringen fördelar elkapaciteten mellan förbrukningen i huset och bilen som laddas. Det gör att du kan ladda bilen utan att huvudsäkringen blir överbelastad, eftersom att elbilsladdningen alltid anpassas efter utrymmet som finns ledigt

En elbil måste kunna ladda sina batterier. Hur ofta beror på körmönster och bilmodellens räckvidd.

Den bästa laddplatsen är elbilens ordinarie parkeringsplats. Det tar cirka 8–12 timmar att ladda ett elbilsbatteri med vanlig hushållsel. Vissa elbilar kan också snabbladdas i särskilda snabbladdningsstationer, med högre spänning och strömstyrka, på cirka 20 minuter.

En säker och snabb laddning får man om man installerar en laddstation i form av väggmonterade laddbox eller fristående laddstolpe. Enklast och billigast är en laddbox på väggen i ett garage. Laddstolpar kräver nedgrävda kablar och blir dyrare ju längre bort de står från strömkällan.

Publika laddare och snabbladdare

Snabbladdare gör att det går att resa längre sträckor med elbil. De har större kraft och kan ladda ett batteri på mindre än en halvtimme. Ett nät av snabbladdare byggs nu ut. Många snabbladdare finns vid snabbmatsrestauranger och drivmedelsstationer.

Beskrivet i antal “mil” på en natt (12 timmar laddning) så motsvarar detta.

2,3 kW = ca 10 mil/natt

3,7 kW = ca 20 mil/natt

11 kW = ca 65 mil/natt

22 kW = ca 130 mil/natt

När använder man Personskyddsautomat?

Exempel när man bör använda personskyddsbrytare

Rekommendationen är att man åtminstone prioriterar att skydda felkällor där det kan komma in fukt så som kyl och frys, badrum, ytterbelysning, uttag utomhus, pool, golvvärme, och laddbox.

Personskyddsautomaten är alltså en kombination av en jordfelsbrytare och en dvärgbrytare, där dvärgbrytaren fungerar som en vanlig propp som skyddar mot överström och överhettning/brand, och jordfelsbrytaren bryter för små felströmmar till jord vilket kan förhindra att elektriska fel leder till personskador.

När du beställer en laddbox från oss ingår alltid en personskyddsautomat.

För din bästa upplevelse

Vår hemsida använder sig av cookies för statistik och inställningar. Genom att fortsätta att använda hemsidan samtycker du till detta.
Läs mer här