Driftstörning 2024-02-18: Just nu har vår leverantör Zaptec en driftstörning, som påverkar många av våra tjänster.  

Rekordstarkt första halvår för laddbara bilar i Sverige

Rekordstarkt första halvår för laddbara bilar i Sverige

Laddbart är verkligen glödhett. I juni valde 55 procent de svenska bilköparna en laddbar bil och av totalt 144 182 nyregistrerade bilar (juni 2022) var ca 32 procent elbilar. Hittills i år är nästan var tredje såld personbil en elbil och mer än varannan en laddbar bil.

2022 verkar alltså bli ett rekordår för laddbara bilar. Under årets sex första månader är 52 procent av årets alla nyregistrerade bilar laddbara. Av dem är 28 procent elbilar, vilket är en ökning med ca 76 procent jämfört med samma period förra året.

Privatkunder driver på försäljningen av laddbart
I takt med att flera nya modeller i olika prissegment har lanserats är det framför allt bland privatkunder som registreringarna av laddbara fordon ökar. Däremot har förändrade förmånsregler medfört en dämpning av laddbara bilar hos företagskunder.

Sett till helåret 2022, visar prognosen från myndigheten Trafikanalys, att andelen laddbara bilar kommer uppgå till ca 65 procent av alla nyregistrerade bilar – varav 42 procent elbilar och 23 procent laddhybrider. Med reservation för viss osäkerhet i bedömningen på grund av rådande komponentbrist och svårigheter med leveranskedjor. Båda utmaningar som förvärrats på grund av Rysslands invasion av Ukraina och en osäker konjunkturutveckling.

Sveriges 10-i-topp
Hittills i år dominerar KIA topplistan över sålda laddbara bilar med elbilsmodellen KIA NIRO EV och laddhybriden KIA CEED SW. Volvo har inte mindre än tre bilmodeller på årets Topp 10-lista med laddhybriderna VOLVO XC60N, VOLVO S/V60 och elbilen VOLVO XC40. Silvermedaljen kniper Tesla Model Y och på bronsplats hittar vi Volkswagens populära elbil ID.4.

Sett till juni 2022 är Tesla månadens raket med 24,9 procent av den totala elbilsmarknaden. Därefter kommer Volkswagen med 11,7 procent och KIA med 11,5 procent.

Självklart gläds vi över framgångarna på topplistan för våra samarbetspartners:
Engströms Bil och Wahlstedts Bil.

 

 

 

Källa: Mobility Sweden och Trafikanalys

Vill du bli kontaktad

Fyll i ditt telefonnummer så kommer en av våra medarbetare ringa till dig.

Ladda ner RE&GO appen

  • projektera & beställa din laddbox med några få klick
  • enkelt hantera och optimera din laddbox
  • få statistik och analysunderlag